Woerdense krant

Uw kop

Door: Jan Van Es

WOERDEN - Met Bonaventurabollen en wat al niet meer werd in de jaren negentig geld bijeengebracht voor de restauratie van de Bonaventurakerk. Nadat het gebouw van architect Molenaar was hersteld, bleef er minimaal één wens over: nu het orgel nog. Dit is nu hersteld en met een concert wordt het vrijdag weer ingewijd.

Dat Vermeulenorgel uit 1919 had bij de restauratie de nodige schade opgelopen. Stof en andere ongerechtigheden waren in de pijpen en het speelwerk beland. De klank was daardoor aanzienlijk achteruit gegaan en nadat de kerk een nieuw transeptorgel kreeg, werd het hoofdorgel nog maar mondjesmaat gebruikt.
Dat kan vanaf nu weer anders worden. Op 12 september werd het gerestaureerde instrument officieel weer aan de parochie overgedragen. Komende vrijdag laten de organisten Ton van Eck en Geert Liefting de Woerdenaren horen waartoe het orgel in staat is.
Orgelbouwer Jos. Vermeulen maakte in 1919 een modern en Duits getint instrument. Hij werke als firmant bij Ypma orgelbouwers in Alkmaar.
Bij een grote onderhoudsbeurt in 1946 werd het drastisch veranderd, maar bij de huidige restauratie is het weer teruggebracht naar de staat van 1919.
Anders dan de Bätzorgels in de Petruskerk en de Lutherse kerk beschikt de Bonaventurakerk met dit Vermeulenorgel over een meer romantisch instrument. Het orgel leent zich minder voor de barokmuziek, maar is zeer geschikt voor werken van Franck, Widor, Guilmant, Liszt en Reger en dat is de muziek die op de andere orgels weer minder tot zijn recht komt.
Behalve het orgel zelf, werd ook de door Nicolaas Molenaar ontworpen orgelkast hersteld.

 

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

08.10 | 13:19

sadgasdg

...
03.10 | 13:37
Welkom heeft ontvangen 30
03.10 | 13:34
De Orgelconcerten heeft ontvangen 3
18.04 | 12:29
Adres en Landkaart. heeft ontvangen 1
Je vindt deze pagina leuk