Geerten Liefting orgel en Film-Familie concert

Stomme Film Familieconcert

Hieronder enige informatie omtrent de film

 De Film, in het Nederlands ook bekend als Pantserkruiser Potemkin,  is een zwart-wit stomme film uit de Sovjet-Unie uit 1925, die geregisseerd is door Sergej Eisenstein en geproduceerd door Mosfilm. Het verhaal van de film, geschreven door Eisenstein en Sergej Tretjakov, is een gedramatiseerde versie van de opstand op de pantserkruiser Potjomkin in 1905.

 Eisenstein gebruikte deze film om te experimenteren met montage, zodat de film een zo groot mogelijke emotionele invloed op het publiek zou hebben. Zijn experiment was zo succesvol, dat Joseph Goebbels zich zeer lovend uitliet over de film, die overigens wel verboden werd in nazi-Duitsland; ook in andere westerse landen is deze film enige tijd verboden geweest.

Verreweg de beroemdste scène is de slachting op de trappen naar de haven van Odessa, door het tsaristische leger. In deze scène marcheren de soldaten de trappen af, terwijl ze de opstandelingen en bevolking genadeloos neerschieten en neersabelen. Om extra drama aan deze scène toe te voegen liet Eisenstein een kinderwagen met baby erin de trap afrollen nadat de moeder door een kogel is getroffen. Deze scène heeft internationaal grote invloed gehad op filmers - onder meer op de Duitse Leni Riefenstahl[bron?] - en is vaak aangehaald in andere films, waaronder Amerikaanse producties als The GodfatherThe Untouchables en Star Wars

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

08.10 | 13:19

sadgasdg

...
20.02 | 21:14
Welkom heeft ontvangen 19
03.09 | 19:48
Uw gastheer heeft ontvangen 13
20.09 | 17:20
15 juni 2018 heeft ontvangen 1
Je vindt deze pagina leuk